The Matariki, Maori New Year

The Matariki, Maori New Year

Matariki, het Māori Nieuwjaar is een hele belangrijke en traditionele feestdag in Nieuw-Zeeland.  Dit is de tijd van het jaar waarbij de Maori hun begin van het Nieuwe jaar vieren, een periode van reflectie, groei en vernieuwing. Deze tijd van het jaar wordt gebruikt om bij elkaar te komen met familie en vrienden, om de overledenen te herdenken, verhalen en geschiedenis te vertellen terwijl er gezamenlijk genoten wordt van maaltijden en met veel gezelligheid en muziek. Matariki wordt dit jaar officieel gevierd vanaf 2 juli 2021 tot de tijd dat de 7 sterren zichtbaar zijn.
Hieronder willen we wat informatie delen over deze bijzondere feestdag.

 

Wat is Matariki ( het Māori Nieuwjaar)?

Matariki is de Māori naam voor een groep van 7 sterren die bekend staat als de Pleiades sterrenhoop. Sommigen Maori zien de sterrenvertoning Matariki als een moederster met 6 dochters, maar vaak word deze jaarlijkse sterren vertoning ook de Zeven Zusters genoemd.

Matariki heeft een tweezijdige letterlijke vertaling als: Mata Riki betekent Kleine Ogen, en Mata Ariki betekent Ogen van God'.

 

Wat zijn de namen van de Matariki-sterren?

Hoewel de sterrenhoop pleaiden uit 1000 sterren bestaat en het sterrenbeeld technisch gezien uit 9 sterren bestaat, zijn er maar 7 sterren die je met het blote oog echt kunt zien.

Alcyone - Matariki, ogen van Tāwhirimātea

Atlas - Tupu-ā-rangi, hemel tohunga

Electra - Waipuna-ā-rangi, hemelse lente

Taygeta - Waitī, zoet water

Pleione - Tupu-ā-nuku, aarde tohunga

Merope - Ururangi, toegang tot de hemelen

Maia - Waitā, besprenkeling van water

 

Wanneer is Matariki?

Matariki verschijnt aan de oostelijke hemel ergens rond de kortste dag van het jaar. De eerste sterren van Matariki beginnen op te komen in de laatste paar dagen van mei en in juni. Elk jaar is de datum anders en afhankelijk van de maanstand. Het moment dat alle 7 sterren zichtbaar zijn symboliseert de komst van het Māori Nieuwjaar.

Komende data:

In 2021 begint Matariki op 2 juli.

In 2022 begint Matariki op 21 juni.

In 2023 begint Matariki op 11 juli.


De datum voor de Matariki feestdag zal elk jaar veranderen, omdat de data voor de opkomst van Matariki veranderen. Maar de feestdag zelf zal altijd op een maandag of een vrijdag worden gevierd. Dit maakt het traditionele lange weekend mogelijk, waarbij families bij elkaar kunnen komen en samen deze feestdag kunnen vieren.

 

De waarde van Matariki voor de Maori

In vroeger jaren werd gedacht dat Matariki de oogst voor het komende seizoen zou bepalen, dus was het belangrijk om de rol die het speelde in de cyclus van de natuur te erkennen.

Māori gebruikten Matariki als een signaal voor wanneer ze hun gewassen moesten planten na de lange winter. Als de sterren helder en helder waren, was dat een teken dat een gunstig en productief seizoen in het verschiet lag, en zou het planten in september beginnen.

Als de sterren wazig en dicht bij elkaar stonden, was er een koude winter in het vooruitzicht en werd het planten uitgesteld tot oktober.

Tegenwoordig wordt Matariki nog steeds gezien als een belangrijk moment om de aarde te vieren en respect te tonen voor het land waarop wij leven.

 

Hoe werd en word Matariki gevierd?

Traditioneel werd Matariki gevierd door samen te komen met whanau (familie) en na te denken over het verleden.
De verbinding van het festival met de sterren bood families de gelegenheid om hun whakapapa (genealogie) te herinneren en de voorouders die naar de hemel waren overgegaan. Er werden offers gebracht aan landgoden die voor goede oogsten zouden zorgen, en er werden nieuwe bomen geplant om een nieuw begin aan te geven.

Veel van deze traditionele vieringen worden vandaag de dag nog steeds gevierd, maar er zijn nog vele andere manieren waarop Matariki ook wordt gevierd. De meeste vieringen draaien om muziek, zang, dans, eten en familie, en de vieringen kunnen wel 3 dagen duren.

 

Bee&Flow ziet Matariki ook als een mooi moment om stil te staan bij de dingen die we tot nu toe bereikt hebben en hoe we ons de komende tijd kunnen inzetten om onze voorouders trotser te maken. Wij als mensen zijn eigenlijk maar kort op de aarde. Het is belangrijk dat we onze tijd nuttig besteden en iets kunnen nalaten voor toekomstige generaties. In ons geval  door de veestapel te verwijderen van bepaalde gebieden van ons land en Manuka terug te laten keren op de steile heuvels en bergen van de boerderij. We willen graag terug geven aan de natuur waar de natuur ons Manuka honing schenkt.

Gelukkige Matariki!